Zgodovina kluba

Košarka je ena najmlajših športnih panog v Dravogradu. Leta 1970, v času Svetovnega košarkarskega prvenstva za člane v Ljubljani (Jugoslavija je osvojila zlato medaljo in postala svetovni prvak), so se v Dravogradu pojavili prvi koši. Najprej kar z nekaj desk in žice, že leto pozneje pa pravo košarkarsko igrišče. Ob otvoritvi igrišča je bil 16. oktobra, leta 1971 košarkarski turnir, na katerem je bila prva ekipa Raven na Koroškem, pred Dravogradom, Slovenj Gradcem in Mislinjo. Ta dan šteje tudi kot ustanovitev Košarkarskega kluba Dravograd, čeprav je bil formalno ustanovljen na ustanovni skupščini 24. oktobra leta 1973, do tedaj pa so košarkarji delovali kot sekcija pri TVD Partizan Dravograd. “Oddelek za občo upravo in družbene službe skupščine občine Dravograd izdaja na zahtevo KK Dravograd, z dne 21.11.1973, na podlagi 2. člena zakona o društvih (Uradni list SRS, št.36/65) in 202. člena zakona o splošnem upravnem postopku (Uradni list SFRJ, št18/65) naslednjo odločbo: V register društev, ki se vodi pri oddelku za občo upravo družbene službe skupščine občine Dravograd, se dne 21. 11. 1973 pod zaporedno številko 30 vpiše KK Dravograd s sedežem v Dravogradu in delovnim območjem v občini Dravograd.”

Že leta 1972 je članska ekipa nastopala v zelo močni ligi mariborske podzveze, pionirji pa v republiški ligi. V dokumentih za leto 1972 je zapisano, da so člani odigrali v ligi 26 tekem – zmagali so 16-krat in se uvrstili na 4. mesto, pionirji pa so odigrali 18 prvenstvenih tekem – 9 krat so zmagali, uvrstili pa so se na 5. mesto. V naslednjih letih so košarkarji dosegali že lepše uspehe. Klub je imel člansko, mladinsko in pionirsko ekipo, v sezoni 1973/74 tudi ekipo pionirk, v poznejših letih pa še ekipo kadetov. Člani so že v sezoni 1973/74 osvojili 1. mesto v mariborski podzvezi in se uvrstili v višji rang tekmovanja – v republiško ligo – vzhod, kjer so potem nastopali vse do leta 1983. Za članske ekipe so nastopali: Borštner Marjan, Čeh Zmagoslav, Dolar Dušan, Doler Viktor, Ferarič Bojan, Florjančič Matjaž, Franc Beno, Gladež Peter, Kert Jože, Klančnik Alojz, Krpač Miran, Laznik Dušan, Laznik Jože, Osojnik Stanko, Penšek Igor, Vrtič Marjan, Kadiš Bogdan, Mori Jože, Štruc Bojan, Pudgar Danilo, Nachbar Vlado, Kovač Miha, Ring Srečko, Pečnik Jani, Pušnik Marjan, Delopst Boris, Žvikart Darko, Miklavc Branko, itd. Najaktivnejši in najzaslužnejši član je bil od ustanovitve kluba pa vse do leta 1983 Jože Laznik starejši, ki je bil ves čas predsednik kluba. Dvakrat je članom le za las ušlo 1. mesto in s tem uvrstitev v 1. slovensko ligo, kjer je takrat igrala večina sedanjih slovenskih prvo in drugoligašev. Mladinci so se z ekipama Branika in Železničarja iz Maribora vselej borili za prva 3 mesta v svoji skupini, pionirji pa niso prav nič zaostajali, nekajkrat so bili tudi prvaki v svoji skupini. Leta 1973, ko je bila v Dravogradu zgrajena telovadnica, so košarkarji organizirali veliko košarkarsko prireditev “Mladinski košarkarski pokal republik in pokrajin”, kar je v bistvu mladinsko košarkarsko prvenstvo Jugoslavije. Prireditev je bila zares enkratno organizirana. Ob koncu so vsi zaželeli, da bi se na taki košarkarski prireditvi v Dravogradu še srečali. Tako je tudi bilo. Že naslednje leto je bila organizacija največjega mladinskega košarkarskega tekmovanja v Jugoslaviji zopet zaupana Košarkarskemu klubu Dravograd. Po teh velikih košarkarskih prireditvah se je košarka v Dravogradu še bolj razvila.

(Ena prvih fotografij mlajših kategorij v novozgrajeni telovadnici OŠ Dravograd; posneta leta 1973)

Dravograd je postal center košarke na Koroškem. Razni turnirji v okviru pionirskega košarkarskega festivala, turnirji za pokal 4. julija, dnevi slovenske košarke in druga srečanja košarkarjev so v Dravograd privabljala košarkarje in košarkarske delavce iz najrazličnejših krajev. Med njimi so bili tudi trenerji jugoslovanske moške reprezentance Mirko Novosel, Ranko Žeravica in Bogdan Tanjevič. V goste so prihajali košarkarji iz Madžarske, Italije in od drugod. Igralec Košarkarskega kluba Dravograd Dušan Laznik je dejal: “Včasih se je košarka igrala samo zunaj, ne glede na vreme. Tako je med neko pomembno tekmo začelo deževati. Bilo je nevarno, saj je bilo zelo spolzko. Nad igriščem so bile nameščene luči. Sodnik je hotel zaradi dežja tekmo prekiniti, vendar smo igralci želeli igrati naprej. Nato je začelo grmeti in bliskati, zato smo morali tekmo prekiniti. Počakali smo, da je nevihta minila, nato pa smo z igro nadaljevali. Tako nas je dež na tekmah večkrat pošteno zmočil, pa tudi z žogo, ki je večkrat ostala v luži, smo imeli težave. Pa vendar smo radi hodili na košarkarsko igrišče, saj nam je bila takrat to edina in največja ljubezen.”

Leta 1983 je košarka v Dravogradu zamrla, nato pa je leta 1987 je Vlado Nachbar zopet začel z vzgojo najmlajših v okviru Šolskega športnega društva. Leta 1995 so tako osmošolci iz OŠ Dravograd dosegli tudi največji uspeh v zgodovini te šole, 2. mesto v državi. Kmalu za tem je z delom v okviru ŠŠD in kluba začel Bojan Štruc in v Dravogradu se je leta 1995 odvijalo tudi srečanje košarkarskih šol Peter Vilfan.

(Srečanje košarkarski šol Peter Vilfan (1995 – Dravograd 1. mesto)

Prvo ime tedanje generacije je bil zagotovo Boštjan Nachbar, nosilec zlate medalje iz Evropskega prvenstva za mlade do 20 let, ki je potekalo poleti 2000 v Ohridu v Makedoniji, nekdanji igralec Maribora, Pivovarne Laško, Uniona Olimpije, Benetton Trevisa iz Italije, ter NBA ekip Houston Rockets in sedaj New Orleans Hornets.

(Boštjan Nachbar)

Leta 1999 je klub ponovno oživel, saj je v sezoni 1999/2000 nastopal v SKL s tremi selekcijami: pionirji, kadeti in mladinci. Prav pionirji so v krstni sezoni 1999 z uvrstitvijo v I. SKL dosegli največji uspeh kluba v “sodobni zgodovini”. Nosilec te generacije je bil Toni Drevenšek. Rezultat je, prav tako v pionirski kategoriji, ponovila generacija igralcev letnika 1991. Novi predsednik kluba je na občnem zboru leta 1999 postal Hrnčič Vlado, podpredsednik pa Vlado Nachbar. Od sezone 2002/03 KK Dravograd v državnih prvenstvih konstantno nastopa z vsemi tremi selekcijami mlajših kategorij: pionirji, kadeti in mladinci. Poleg Boštjana Nachbarja v vrhunski ekipi trenutno igra tudi njegov mlajši brat Grega Nachbar (KK Koper). Za namenom kalitve mladih, perspektivnih igralcev je bila članska ekipa v sezoni 2005/06 ustanovljena tudi v Dravogradu. Člani so v dveh zaporednih sezonah osvojili četrto mesto v III. SKL VZHOD, zanimivo, z enakim izkupičkom zmag in porazov (12-6).

Od februarja 1999 do marca 2007 je KK Dravograd predsednikoval ŠentjančanVlado Hrnčič (na sliki), ki je s svojim delom naredil pomemben korak k razvoju koroške in dravograjske košarke. Z aprilom 2007 ga je zamenjal Janko Ločičnik, upravni odbor pa je za cilj članskega moštva v sezoni 2007/08 postavil napredovanje v II. SKL. V kvalifikacijah za I. pionirsko SKL so bili v sezoni 2007 uspešni pionirji generacije 1993/94, ki so postali tretja generacija v sodobni zgodovini, ki se je uvrstila med elito. Prvič je to uspelo tudi kadetom, ki so v ligaškem delu sezone 2007/08 prav tako nastopali v prvi ligi. Organizacijsko se je klub dvignil na višjo raven, ter strateško bazo igralcev širil še na sosednje osnovne šole. Med najbolj dejavnimi člani kluba v tem obdobju je bil nekdanji igralec in trener kluba Bojan Štruc.